Off grid
Je hoort de term vaak en er zijn veel mogelijkheden. Wanneer je off grid bent, ben je volledig onafhankelijk van gas, water, elektra en riool. Dit kun je zelf op veel manieren voor elkaar krijgen. Alles heeft zijn voors en tegens.
Je hoort de term vaak en er zijn veel mogelijkheden. Wanneer je off grid bent, ben je volledig onafhankelijk van gas, water, elektra en riool. Dit kun je zelf op veel manieren voor elkaar krijgen. Alles heeft zijn voors en tegens.
“Onderzoek vooral wat bij jou en jouw levensstijl past. Wellicht wil je nu nog niet volledig investeren in het off grid wonen, maar de mogelijkheid wel openhouden. ”
Het leven is zo fijn, als de zon schijnt!
Het leggen van enkele zonnepanelen, kan jouw huisje 365 dagen per jaar voorzien van stroom. Soms wat meer, soms wat minder. Wanneer je de opgewekte energie opslaat in tractieaccu’s, kun je er ook ’s avonds van genieten, wanneer aan het koken bent of een boek aan het lezen. Afhankelijk van jouw gemiddelde stroomverbruik en de mogelijkheid om deze energie op te slaan, heb je hiervoor wat ruimte nodig in jouw huisje. Accu’s buiten laten staan gaat ten koste van de houdbaarheid van je accu. Zonnepanelen vragen een optimaal dak. Het liefst met een hellingshoek van 36 graden en op het zuiden gericht.
Warm water én energie uit één paneel. Het kost iets meer, maar dan heb je ook heel wat meer. Niet alleen stroom, maar ook warm water. De zonnepanelen worden ‘gekoeld’. De warmteafgifte wordt gebruikt om jouw water op te warmen. Dit kan je aardig wat stookkosten schelen. Zeker wanneer je regelmatig doucht of je afwas met een lekker warm sopje wilt doen.
Een traditionele CV-ketel zal er niet inkomen in jouw nieuwe huisje. Maar wat zijn dan duurzame manieren van het warm maken (en houden) van jouw Tiny House? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor infrarood panelen, een gaskacheltje, elektrisch kacheltje, maar ook voor een hout gestookte kachel.
Het opvangen van regenwater is het makkelijkste wat je kunt doen. Je kunt met dit water in ieder geval direct je toilet doorspoelen en als je wilt, je er ook mee douchen. Om te drinken en koken, heeft het een bewerking nodig. Je kunt een eenvoudig filtersysteem monteren tussen je opvangbak of -zak en je kraan.
Het water loopt via je regenpijpen in je opvangbak of -zak. Welke methode je kiest, is afhankelijk van wat jij wilt, wat jij fijn vindt, wat je ervoor wilt betalen en hoeveel ruimte jij op welke plek hebt om dit op te vangen. Belangrijk is wel dat er geen direct zonlicht bij kan i.v.m. bacteriegroei en je een gesloten systeem hebt, zodat er bijvoorbeeld geen dieren in kunnen vallen.
Een onwelriekend zaakje, kun je toch redelijk ‘onriekend’ krijgen. De truc is om de urine apart op te vangen van de ontlasting. Door de vermenging hiervan, ontstaan er bij de compostering gassen en deze gassen stinken. Wanneer je deze niet mengt, stinkt het ook lang niet zo erg.
Eén van de oplossingen is een composttoilet (ofwel droogtoilet).