Houten huis schilderen

Wanneer je je chalet impregneert, is het niet per sé nodig om het daarna ook nog te schilderen of te beitsen. Sommige mensen houden van de verkleuring die het hout in de loop der jaren krijgt. Het hout wordt van nature door blootstelling aan de buitenlucht grijs. Het hout is dan niet beter of slechter van kwaliteit. Enkel de buitenste laag geeft deze prachtige grijze kleur.

Wanneer je je huis niet impregneert, is het altijd noodzakelijk om je huis te schilderen of te beitsen om het hout te beschermen tegen houtrot, wat door weersinvloeden kan ontstaan. Daarnaast kun je je houten huis natuurlijk ook schilderen, omdat je dat gewoon mooi vind. Er zijn veel verschillende soorten verf en beits op de markt. Maar hoe dan ook: kies er een die goed is voor je huis, mens én milieu.

Goed werk heeft tijd nodig

Schilderen is niet zomaar een klusje. Het vereist een gedegen voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je verf of beits, is niet alleen van belang dat het hout goed vetvrij en geschuurd is. Ook de dekking van de verf, het verftype, maar ook de begroeiing rondom van bomen, planten en struiken hebben invloed op de kwaliteit van het verfwerk. Is daarnaast ook bijvoorbeeld voldoende afstand tussen de onderzijde van het hout en de bestrating?

Finse verf en beits

Onze jarenlange ervaring heeft geleerd dat de Finse verfproducent Tikkurila Oy één van de allerbeste verfsoorten levert voor houten huizen. Niet voor niets is dit de grootste verfproducent van Noord Europa. De verfproducten van Tikkurila Oy zijn gebruiksvriendelijk en milieuvriendelijk. Daar waar milieu en duurzaamheid bij ons steeds belangrijker wordende begrippen zijn, is dit in Finland (en Scandinavië in het algemeen) al gemeengoed. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke oplossingen, daarnaast wordt verantwoord omgegaan met recycling en afvalverwerking. Veel producten zijn inmiddels watergedragen en hebben een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen.

Finnpaints

Er zijn verschillende soorten verf, oliën en beitsen, voor binnen én buiten. Daarnaast heeft Tikkurila Oy een uitgebreid assortiment aan primers en houtreinigers. Omdat er veel te kiezen valt, werken wij intensief samen met de Nederlandse importeur van deze verfproducten FinnPaints. Zij zijn expert op het gebied van onderhoud en schilderwerkzaamheden aan houten huizen. Zij kunnen de verf of beits in vrijwel elke gewenste kleur leveren.

Tips en tricks

  • Zorg voor een vetvrije ondergrond door het hout bijvoorbeeld een dag van tevoren vochtig af te doen met een sopje met bijvoorbeeld verdunde ammonia of soda.
  • Werk oneffenheden bij en vervang (indien nodig) slechte rotte gedeelten. Schuur, daar waar nodig, met korrel 240.
  • Plak randjes en kantjen zorgvuldig af met goede tape. Dan kun je wat guller over deze randjes schilderen.
  • Gebruik altijd de juiste voorbehandeling zoals bijvoorbeeld een primer
  • Scherm je schilderwerk af tegen wind, om te voorkomen dat er stof of zand in je natte verfwerk waait.
  • Niet schilderen in de felle zon, dan heb je kans op blaarvorming.
  • Niet schilderen wanneer buiten een hoge luchtvochtigheid is. Dan droogt je verf niet mooi op.
  • Ideaal is een (lucht)temperatuur tussen 10 en 25 graden. Bij hogere temperaturen droogt je verf te snel, waardoor deze gaat ‘stroppen’.