Onderhoud

Hout ‘leeft’. Door schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur beweegt het hout. Het zet uit en krimpt. Het is belangrijk om jaarlijks onderhoud te plegen aan je huis. Denk hierbij aan de gevels van de zuid- en zuidwestkant in verband met de zon.

Je houten huis onderhouden kan heel simpel. Begin bij de basis. Wanneer deze goed is, heb je jarenlang plezier van je huis.

Stap 1.

Wij adviseren altijd om je huis bij aankoop te laten impregneren. Dan zijn de messing-groef verbindingen in je wanden optimaal beschermd. Dit zijn de verbindingen, waar je als eenmaal het huis staat, niet meer bij kunt komen. Echter, door het uitzetten en krimpen van het huis, kan hier wel vocht en vuil in ophopen. Wanneer het huis niet beschermd is, kan dit gaan rotten.

Stap 2. (optioneel)

Nadat je huis geplaatst is en enkele maanden heeft kunnen ‘luchten’, nadat het geïmpregneerd is, kun je het voorzien van een verflaag. Dit hoeft niet, omdat het impregneermiddel al een hele goede bescherming biedt aan de West-Europese weersinvloeden.

Mocht je je blokhuis toch willen schilderen, gebruik dan hiervoor speciale verf voor houten huizen. Wij raden FinnPaints aan. Een verfleverancier die verf uit Finland importeert, en speciaal gemaakt is voor houten huizen. Volg de aanwijzingen van de fabrikant om je blokhut in de gewenste kleur of kleuren te schilderen. Neem een goede verfsoort. Een verkeerde verf kan de poriën van het hout dichtmaken, waardoor het huis niet meer kan ademen.

Stap 3.

Maak elk jaar je huis schoon. Begin door met een zachte borstel vuil en zand van je buitenwanden af te borstelen. Wanneer je een ‘rondje om je huis’ maakt, zie je meteen of er nog ergens iets extra aandacht nodig heeft, zoals een losse ventilatorklep of een stoeptegel die lost ligt, of begroeiing die tegen het huis aan groeit.

Stap 4.

Maak een licht sopje van water en groene zeep. Gebruik geen agressief middel, dat geeft lelijke vlekken. Je kunt een zachte autowasborstel gebruiken of een doek. Maak je huis aan de buitenkant goed schoon. Zorg dat er geen zeepresten achterblijven.

Stap 5.

Voor het schoonmaken van de ramen gebruik je het beste warm water met een scheutje schoonmaakazijn.

Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit?