Off grid

Je hoort de term vaak en er zijn veel mogelijkheden. Wanneer je off grid bent, ben je volledig onafhankelijk van gas, water, elektra en riool. Dit kun je zelf op veel manieren voor elkaar krijgen. Alles heeft zijn voors en tegens.

“Onderzoek vooral wat bij jou en jouw levensstijl past. Wellicht wil je nu nog niet volledig investeren in het off grid wonen, maar de mogelijkheid wel openhouden. ”

Zonnepanelen

Het leven is zo fijn, als de zon schijnt!
Het leggen van enkele zonnepanelen, kan jouw huisje 365 dagen per jaar voorzien van stroom. Soms wat meer, soms wat minder. Wanneer je de opgewekte energie opslaat in tractieaccu’s, kun je er ook ’s avonds van genieten, wanneer aan het koken bent of een boek aan het lezen. Afhankelijk van jouw gemiddelde stroomverbruik en de mogelijkheid om deze energie op te slaan, heb je hiervoor wat ruimte nodig in jouw huisje. Accu’s buiten laten staan gaat ten koste van de houdbaarheid van je accu. Zonnepanelen vragen een optimaal dak. Het liefst met een hellingshoek van 36 graden en op het zuiden gericht.

PVT panelen

Warm water én energie uit één paneel. Het kost iets meer, maar dan heb je ook heel wat meer. Niet alleen stroom, maar ook warm water. De zonnepanelen worden ‘gekoeld’. De warmteafgifte wordt gebruikt om jouw water op te warmen. Dit kan je aardig wat stookkosten schelen. Zeker wanneer je regelmatig doucht of je afwas met een lekker warm sopje wilt doen.

Warmte

Een traditionele CV-ketel zal er niet inkomen in jouw nieuwe huisje. Maar wat zijn dan duurzame manieren van het warm maken (en houden) van jouw Tiny House? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor infrarood panelen, een gaskacheltje, elektrisch kacheltje, maar ook voor een hout gestookte kachel.

Dit kan in de vorm van een traditioneel gestookte kachel, maar bijvoorbeeld ook een rocket stove is mogelijk. Naast het feit dat het stoken van hout erg gezellig is, is het ook een stuk duurzamer dan gas of stroom. Bovendien kun je een houtkachel ook gebruiken als ‘warmhoudplaat’ voor bijvoorbeeld je vers gemaakte soep, koffie, thee of stoofpot. Tegenwoordig zijn de (pallet)houtkachels erg efficiënt, waardoor er weinig hout verbruikt wordt.
Het voordeel van een houtstapelbouw huis met massief houten wanden in combinatie met een houtkachel is dat het hout van het huis de warmte opneemt in de balken en deze lang vast houdt. Hout geleidt heel slecht warmte, doordat ze veel poriën heeft. Hout warmt maar relatief langzaam op, maar koelt ook maar heel langzaam af. Samen met het constante luchtvochtigheidspercentage tussen de 30-50%, blijft het heel aangenaam binnen.

Water

Het opvangen van regenwater is het makkelijkste wat je kunt doen. Je kunt met dit water in ieder geval direct je toilet doorspoelen en als je wilt, je er ook mee douchen. Om te drinken en koken, heeft het een bewerking nodig. Je kunt een eenvoudig filtersysteem monteren tussen je opvangbak of -zak en je kraan.

Het water loopt via je regenpijpen in je opvangbak of -zak. Welke methode je kiest, is afhankelijk van wat jij wilt, wat jij fijn vindt, wat je ervoor wilt betalen en hoeveel ruimte jij op welke plek hebt om dit op te vangen. Belangrijk is wel dat er geen direct zonlicht bij kan i.v.m. bacteriegroei en je een gesloten systeem hebt, zodat er bijvoorbeeld geen dieren in kunnen vallen.

Tiny House ca 45m2 met luifel

Riool

Een onwelriekend zaakje, kun je toch redelijk ‘onriekend’ krijgen. De truc is om de urine apart op te vangen van de ontlasting. Door de vermenging hiervan, ontstaan er bij de compostering gassen en deze gassen stinken. Wanneer je deze niet mengt, stinkt het ook lang niet zo erg.
Eén van de oplossingen is een composttoilet (ofwel droogtoilet).

Er zijn hier heel veel soorten en maten in. Het is een volledig biologisch alternatief voor chemische toiletten. Bovendien gebruiken ze ook geen water (besparing!). Een composttoilet gebruikt hennep, stro, papier of houtsnippers om het vocht van de ontlasting te absorberen en het tegengaan van eventueel stank en daarmee ook insecten. Wanneer je ecologisch toiletpapier gebruikt, kan dat bij de ontlasting gegooid worden. Deze compost-in-wording kun je vervolgens in je compostvat gooien, waar deze na een jaar of 2 volledig inzetbaar is in je moestuin.
De urine wordt separaat opgevangen en kan (1:8 verdund) ook gebruikt worden in de moestuin, of je maakt gebruik van een helofytenfilter en hergebruikt het water vervolgens weer.
Wanneer je gebruik maakt van ecologische of biologisch afbreekbare shampoo, afwasmiddel of douchegel, kun je eigenlijk al het water dat je in het ‘riool’ doet hergebruiken. Met de combinatie van goede, natuurlijke filtersystemen en de natuur die haar werkt doet, kun jij genieten van je ‘gerecyclede’ water.