Impregneren

Een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van je blokhut is impregneren. Ongeveer 95% van onze huizen wordt geïmpregneerd bij onze Nederlandse leverancier, voordat ze bij hun eindbestemming aankomen. Wij kennen een relatief vochtig klimaat in Nederland, waardoor impregneren erg belangrijk is om het hout te beschermen tegen houtrot, schimmels en hout etende insecten.

Houten blokhut in de zonsondergang op camping het Wisbroek

Het hout wordt onder hoge druk (14 bar) en vacuüm geïmpregneerd met Kemwood ACQ21 volgens KOMO certificaat 32440.
Het huis wordt als bouwpakket in zijn geheel in de ketel geschoven. De ketel wordt gesloten en vervolgens in vacuüm getrokken. Daarna wordt de ketel gevuld met het impregneermiddel en op hoge druk gebracht. Het impregneermiddel wordt op deze manier in alle poriën en houtvezels geperst.

Wil je het huis schilderen of beitsen na het impregneren? Lees meer hierover in dit artikel Laat eerst het hout een paar maanden drogen. Dan is het grootste deel van het vocht eruit en hecht de verf of beits beter. Wij werken graag met verf van FinnPaints.

Wanneer het huis na een paar uur uit de ketel komt, is het onderhoudsarm. Niet onderhoudsvrij, want natuurlijk is en blijft het belangrijk dat je regelmatig je huis naloopt op eventuele mankementen.

Na verloop van tijd zal het hout zonder schilderwerk gaan verkleuren onder invloed van zon, vocht en wind. Ook kan er op vochtige plaatsen, waar amper zonlicht of wind komt, groene aanslag ontstaan. Sommigen vinden de natuurlijke verkleuring mooi, anderen kiezen er liever voor om het huisje een transparante beitslaag of gekleurde verflaag te geven. Aan ieder de keus. Na impregneren hoeft je huisje niet per se een extra beschermlaag te krijgen.