Houtstapelbouw

In Scandinavië en Noord-Oost-Europa wordt houtstapelbouw al eeuwenlang toegepast als bouwmethode. Houtstapelbouw is de oervorm van alle bouwmethoden. Doordat je balken (vroeger hele stammen) stapelt, krijg je een sterke en solide constructie. Het huis is tegen bijna alle weersinvloeden bestand.

Twee houten blokhuizen op camping Schaapskooi voor recreatieve verhuur. Extra isolatie naast 70mm wanddikte voor verlenging van seizoen.
home office thuiswerken thuiskantoor

Comfortabel woonklimaat

Hout reguleert de luchtvochtigheid in je huis. De dikke balken absorberen het vocht in natte perioden en geven het gecontroleerd weer af in drogere perioden. Zo behoudt je altijd een aangename klimaathuishouding. Hout isoleert door haar open poriën ook warmte. Zo blijft het in de winter aangenaam warm en in de zomer lekker koel. Dit resulteert natuurlijk in lagere stookkosten, wat gunstig is voor het milieu én je portemonnee.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Daarnaast is voor de productie van hout weinig energie nodig, in tegenstelling tot steen en cement. Bomen groeien in de juiste condities vanzelf, zonder extra energie te verbruiken. Sterker nog, tijdens de groei, nemen ze CO2 op uit de atmosfeer en geven zuurstof weer af. Tijdens het zagen in de fabriek ontstaan houtresten, die op allerlei manieren weer worden hergebruikt als bijvoorbeeld sierlijsten, aftimmerlatjes, maar ook zaagsel voor stallen en om warm te stoken. Er is dus praktisch geen afval. Bouwen met hout is daarmee milieuvriendelijk en duurzaam.

Kostenbesparend

Een houten blokhut bouwen is over het algemeen goedkoper dan een huis van steen. Dit begint al bij de fundering, die ca 25% lichter uitgevoerd kan worden. Bovendien is de prijs per kuub hout in verhouding goedkoper dan de prijs per steen en staal.

Bouwtijd

Je houten huis bouwen door middel van houtstapelbouw gaat erg snel. Afhankelijk van de grootte van het huis en de afgesproken afwerking, staat je huis er binnen een dag tot een week. Lees meer hierover onder het kopje montage.

Het huis wordt geleverd met genummerde balken en een bouwtekening, waardoor de handige doe-het-zelver met een paar extra handjes het huis eventueel zelf kan opbouwen.

Brandveiligheid

Laten we voorop stellen dat hout brandt. Maar de kernvraag voor het bepalen van brandveiligheid is de reactietijd én temperatuur die het materiaal nodig heeft om te kunnen ontbranden. In geval van houstapelbouw is er sprake van massief hout.

Massief hout heeft een hele lange reactietijd en hoge temperatuur nodig om te ontbranden. Wanneer het hout eenmaal brandt, ontstaat een zwarte koollaag aan de buitenkant van het hout. Deze laag functioneert als isolatie, na deze laag heeft het hout steeds meer tijd nodig om te kunnen ontbranden. Houten constructies behouden dan ook heel lang hun dragende waarde, in tegenstelling tot een combinatie van staal en steen. Staal verliest door warmte erg snel haar dragende waarde.