Fundering

Een goede en juiste fundering is de basis voor jarenlang plezier van jouw houten blokhuis. Maar hoe begin je? En waar moet je op letten? We hebben de beste tips en adviezen voor jou op een rijtje gezet.

Belangrijk is de functie van je blokhuis. Ga je er in wonen of verblijven? Dan is een stevige vloer, die eventueel geïsoleerd is raadzaam. Gebruik je je blokhuis alleen bij mooi weer of als berging? Dan is extra isolatie misschien niet nodig.

Welke vloer

Bepaal eerst wat voor een soort vloer jij later wilt. Wil je een houten vloer? Dan is een fundering op stoeptegels, betonbanden, stelcon platen of beton goed mogelijk. Wil je tegels, vloerbedekking of een andere soort vloer? Dan is het verstandig om een goede egale oppervlakte te hebben van beton, al dan niet geïsoleerd. Je kunt een tegelvloer zelfs voorzien van vloerverwarming als warmtebron in je huis.

Stevige bodem

Zorg ervoor dat de grond waarop je huis komt te staan stevig genoeg is. Het hout, het dak, de isolatie en jouw inrichting wegen al gauw enkele tonnen samen. In sommige regio’s in Nederland is het verstandig om een bodemonderzoek te doen om te bepalen of er geheid moet worden.

Zet met paaltjes uit waar je huisje komt te staan. Zo kun je nog een beetje naar links, rechts, naar voren of achteren schuiven. Ben je tevreden? Dan kan de schop in de grond. Belangrijk is ook dat jouw houten blokhuis waterpas staat. Zorg goed voor een vlak oppervlak. Een goed begin is het halve werk.

Gele grond en puin

Het is raadzaam om de zwarte grond af te voeren en vervangen voor gele grond. Gele grond is fijnmaziger en zakt minder in. Daarop leg je een laag gebroken puin. Deze tril je in met een trilapparaat. Inwateren is ook altijd een goed idee. Op deze stevige laag kun je beginnen. En ook hier zorg je ervoor dat alles waterpas is.

Fundering kleiner dan huis

Maak je fundering nooit breder dan het huis zelf. Wanneer er water (regen) op de fundering komt, kan het onder je funderingsbalken van je huisje lopen en zo voor condens, schimmelvorming en zelfs rotting zorgen. Het beste is je fundering nét wat kleiner te maken, één of twee centimeter is voldoende.

Beton

Je fundering kun je maken van stoeptegels, betonbanden of stelcon platen. Maar je kunt ook beton (laten) storten. De dikte van het beton, hangt af van de grootte (en zwaarte) van je huisje en de stevigheid van de bodem zelf. Het voordeel van een beton storten is dat je de fundering kunt ‘wapenen’, isoleren, vloerverwarming aanleggen én je kunt hier een groot deel van je leidingwerk in kwijt. Bovendien kun je hier later tegels op lijmen, vloerbedekking of laminaat op leggen.

Houten vloer

Wanneer je kiest voor een bijgeleverde houten vloer, kunnen wij de funderingsbalken iets dikker leveren, zodat je onder je houten vloer, maar op de harde ondergrond, je vloerisolatie en leidingwerk kwijt kunt.

Rondom het blokhuis

De afwerking is natuurlijk een persoonlijke keuze. Let wel op dat het water altijd van het huisje weg kan lopen. Je kunt kiezen voor een natuurlijke uitstraling met gras en struikwerk of rondom een pad aanleggen van tegels of grind.