Warm in de winter, koel in de zomer

Nieuws

Het vermogen om warmte te isoleren is van hout zes maal zo hoog als dat van baksteen en zelfs twaalf keer groter dan dat van beton. Een reden temeer om voor houtbouw te kiezen.

In een stenen huis, nemen de stenen muren eerst zelf grotendeels de warmte op, voordat deze wordt afgegeven aan de ruimte. Hout heeft minder massa dan steen, daardoor wordt de binnenlucht sneller verwarmd. Ook telt mee dat hout het vocht op een natuurlijke manier reguleert. Steen houdt vocht langer vast, waardoor de ruimte vochtiger blijft en moeilijker te verwarmen is. Immers: droge lucht is sneller en makkelijker te verwarmen.

In de zomer is het juist omgekeerd, om dezelfde redenen. Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt.

Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen. Anders uitgedrukt: een stenen muur zou meer dan 46 cm dik moeten zijn, om dezelfde waarden te halen als een massief houten wand met een dikte van 7 cm.