Bouwen met hout duurzaam? Jazeker!

Nieuws

Duurzaam verantwoord bouwen gaat het beste wanneer je bouwt met hout uit duurzaam beheerde bossen. Gecertificeerd duurzaam hout draagt daarnaast (ook internationaal) bij aan de financiering van bosbeheer. Duurzaam beheer van bossen garandeert een betrouwbare en onuitputtelijke houtvoorziening zonder verlies van onder andere recreatie en biodiversiteit.

CO2 opname
Tijdens de groei van de bomen wordt CO2 uit de lucht opgenomen en koolstof vastgelegd in het hout. Bovendien nemen groeiende bomen CO2 op waarna het omgezet wordt in O2 (zuurstof).

Hout vervangt beton, steen en staal
Daarnaast ‘verbruikt’ hout minder fossiele brandstoffen bij het verwerken, produceren en transporteren ten opzichte van beton, steen en staal. Hout als bouwmateriaal kan andere bouwmaterialen makkelijk vervangen, omdat het zo veelzijdig is. Kunststof, aluminium, staal en beton, die veel energie (en CO2) kosten tijdens het productieproces, kunnen dus makkelijk plaats maken voor hout. Dit maakt de CO2-footprint van hout zeer laag.

Lichtgewicht bouwen = emissie besparing
Bovendien levert het een beperking van bouwtijd op, waardoor snel meer woningen gebouwd kunnen worden. Ook gaat de bouwkwaliteit omhoog en wordt veel verkeers- en geluidoverlast voorkomen, zoals de inzet van zwaar materieel en het woon-werkverkeer van bouwvakkers. Al deze aspecten helpen CO2 uitstoot te voorkomen. Dat hout minder weegt dan andere bouwmaterialen bespaart ook aanzienlijk op transportemissies en -kosten. Het lichtere gewicht staat bovendien een minder massieve en ingrijpende fundering toe.

Eeuwenlang hergebruik
Wist je dat hout langdurig (eeuwenlang) kunt blijven hergebruiken? Oude balken zijn geliefd in de interieurbouw, omdat het met de jaren karakteristiek uit gaat zien. Ook oude vloerdelen en lambrisering krijgt vaak een nieuw leven als meubelstuk, muziekinstrument of gevelbekleding.

De levensduur van houten huizen kun je verlengen door het hout te impregneren en vervolgens goed te onderhouden door bijvoorbeeld blootstelling aan vocht te voorkomen en regelmatig het hout te repareren en schilderen met speciaal hiervoor ontworpen verf.

CO2-neutraal verwarmen
Mocht het hout alsnog aan het einde van zijn levensduur zijn gekomen, levert het alsnog energie op door verbranding. De hoeveelheid CO2 die daarbij wordt uitgestoten, bedraagt niet meer dan de hoeveelheid die eerder tijdens fotosynthese opgeslagen werd. Dit maakt de verbranding van hout CO2-neutraal.

Hoge natuurlijke isolatiewaarden
Hout heeft goede thermische eigenschappen. Hierdoor kan energie – en daarmee CO2-uitstoot – bespaard worden. En dat gedurende de gehele levensduur van het houten huis! Hout is door zijn hoge isolatiewaarde het ideale bouwmateriaal om energiezuiniger te bouwen. De unieke celstructuur maakt dat hout 10 keer beter isoleert dan beton, 400 keer beter dan staal en 1.700 keer beter dan aluminium. Een houten wandpaneel van 2,5 cm dikte biedt een betere thermische weerstand dan een bakstenen muur van 11,5 cm. Houtgebruik levert niet alleen beter geïsoleerde wanden op, maar gelaagd isolatieglas presteert ook beter in houten kozijnen, terwijl houten vloeren betere thermische warmte-isolatie bieden dan beton.

Bronnen: