Houtbouw populairder -en duurder- dan ooit

Nieuws

Het afgelopen jaar zijn de houtprijzen door de grote wereldwijde vraag naar hout gestegen. De wereldwijde markt in hout was in 2020 al turbulent te noemen, 2021 doet daar nog een schep bovenop.

Gezellig thuis
Het is niet meer te ontkennen, houtbouw is populairder dan ooit. Tuinhuizen, thuiskantoren, een veranda of overkapping thuis. Mede door COVID-19 willen mensen van hun huis een gezellig thuis maken.

Hout is duurzaam
Hout is een natuurlijk product en oogt warm en robuust. Geen wonder dat mensen graag hun huis hiermee aankleden. Hout is recyclebaar en past goed binnen een groene en circulaire economie. Het is een duurzame en milieuvriendelijke grondstof. Veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld baksteen, beton en staal.

Er is nog steeds een flinke stijging in vraag naar hout
De productiecapaciteit van hout werd wel zo goed en kwaad als het kan opgeschaald, maar kon de stijgende vraag bij lange na niet bijbenen. De voorraden bij houtzagerijen zijn door heel Europa extreem laag. Niet alleen door de hoge Europese vraag naar hout, maar ook door de boomschorskever, tijdelijke productiestop door COVID19 én exponentiele vraag van hout door landen buiten Europa. Daarnaast hebben Europa en de VS (handels)sancties opgelegd. In antwoord daarop heeft Rusland onder andere de export van (productie)hout naar Europa en de VS aan banden gelegd.

Kaprestricties door een kevertje
Vele Canadese zagerijen zijn gesloten wegens kaprestricties, doordat een boomschorskever, de letterzetter, Canadese bossen belaagd. Ook onze Europese bossen zijn niet geheel vrij van de boomschorskever, waardoor wij zorg moeten dragen aan herstel van de Europese bossen. Dat betekent vooral ook minder kappen van bomen voor productie.

In containers de haven uit
De Amerikanen en Chinezen zijn dol op ons Europese vurenhout. Het is wegens importheffingen aantrekkelijk voor de Verenigde Staten om ‘ons’ rondhout te kopen. China stopt de lege containers in Europa vol met -voornamelijk vuren- rondhout, zodat de containers toch vol in China belanden.

Wat doet de enorme houtvraag met onze levertijden?
Dankzij onze nauwe banden met onze fabrieken, worden wij goed op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen binnen de fabrieken. Helaas heeft COVID-19 onlangs één van onze productielocaties twee weken lang volledig plat gelegd. De lokale autoriteiten hebben alle collega’s in de gehele fabriek in quarantaine geplaatst na enkele besmettingen. Dit levert extra vertraging op in onze levertijd, die al verhoogd was van 8 weken in voorjaar 2020 naar ruim 12 weken in winter 2021. Momneteel hebben wij een levertijd van 16 tot 20 weken, afhankelijk van het aanbod van het hout.

En de prijs?
Mede door de hoge vraag naar hout en de kaprestricties, zijn ook wij geconfronteerd met gestegen houtprijzen. Die moeten wij helaas doorberekenen aan onze klanten. De gemiddelde prijsstijging over afgelopen 12 maanden is 40%. We voorzien dat de houtprijzen de komende tijd zal blijven stijgen.